VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

7d8481eb-2d93-4866-ae58-973044554fb4

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Zo stimuleer je betrokkenheid van medewerkers

vr 21 jun 2024

​Het stimuleren van de betrokkenheid van medewerkers is voor jou als P&O’er een van de belangrijkste aandachtsgebieden. Goed motiveren is van groot belang om medewerkers betrokken te houden. Hoe kun je dat nou het beste doen? In dit artikel een aantal tips.​

Geen mens is hetzelfde, dus wat mensen motiveert is ook voor iedereen verschillend. Wat in ieder geval niemand motiveert zijn slechte beloningen, arbeidsomstandigheden of arbeidsverhoudingen. Die basis moet op orde zijn. Als dat niet het geval is, verdwijnt de motivatie als sneeuw voor de zon.

Wat medewerkers wél motiveert zijn zaken als ontwikkelingsmogelijkheden en kansen om beter te kunnen worden in het werk. Opleidingen kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Verder vindt elke medewerker het prettig om erkenning te krijgen voor de prestaties en om gewaardeerd te worden. Een paar tips op een rijtje:

Kijk verder dan het werk

Niet iedere medewerker heeft de behoefte zich in het werk te ontplooien. Zulke medewerkers zul je niet motiveren door hen statusverhogende taken te geven die alle vrije tijd opslorpen. Integendeel: het zal hen juist demotiveren.

Motiveer niet alleen met geld

Extra motivatie als gevolg van een salarisverhoging is van korte duur. Gemiddeld motiveert het maar zo'n zes weken. Wat echt motiveert, is het respecteren en waarderen van medewerkers. Een compliment geven als iets goed gaat bijvoorbeeld.

Geef vertrouwen

Medewerkers bloeien op met meer zelfstandigheid. Veel leidinggevenden vinden dat ze risico lopen als ze taken voor uit handen geven. Maar eigenlijk laat je veel liggen als je de creativiteit en capaciteiten van je medewerkers niet gebruikt. Vertrouwen geef je door aan te geven wat je als resultaat wilt, maar vervolgens de medewerker in de uitvoering meer ruimte geeft. Zo kweek je zelfstandige en gemotiveerde medewerkers.

Stel realistische doelen

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers het hardst werken als de kans om het doel te bereiken ongeveer 50% en dus realistisch is. Die situatie nodigt medewerkers om goed hun best te doen.

Geef (eerst positieve) feedback

Je stimuleert medewerkers door positieve aspecten van het handelen te prijzen en pas daarna verbeterpunten te bespreken. Begin dus met het positieve ("Wat ik goed van je vind is ...") en doe pas daarna een suggestie ("Volgens mij werk je nog beter als ...").

Mensen gedijen het best als ze het gevoel hebben dat ze het grootste deel van hun taak beheersen. Geef je je medewerkers het idee dat ze nog verre van competent zijn, dan zal dat alleen stress en frustratie en opleveren.

Maak gebruik van extraatjes

​In een werkomgeving waar naast presteren ook ruimte is voor plezier, zijn medewerkers bereid iets extra's te doen als dat nodig is. Dit kan op verschillende manieren:

  • ​de vrijdagmiddagborrel (uiteraard)
  • iets extra's doen op feestdagen
  • personeelsuitjes organiseren
  • samen sporten na het werk faciliteren
  • een goed idee of een buitengewone prestatie belonen, bijvoorbeeld met een aanbod voor een training of opleiding​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief