VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

a969ad9e-789d-459b-af77-1d03b11687c2

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Sectoraal Ontwikkelpad Groenvoorziening: naar één uniforme opleiding

do 27 jun 2024

​​Met het Sectoraal Ontwikkelpad Groenvoorziening zet de groensector nieuwe stappen om mensen op te leiden voor een baan in het groen. Met name de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt behoren in dit traject tot de doelgroep, en jongeren in het VSO en PRO. Het nieuwe ontwikkelpad leidt tot een uniforme aanpak, waarmee de groene onderwijsinstellingen de boogde doelgroepen maatwerkonderwijs kunnen bieden.  

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) benaderde VHG in het najaar 2023 via de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) met het verzoek om een gestructureerd ontwikkelpad in het leven te roepen. Deze vraag sloot naadloos aan bij de bestaande plannen van VHG en Zone.college.

Urgent

Scholing van nieuwe groepen medewerkers is hard nodig vanwege de toenemende behoefte aan personeel in de sector. Zo is bijvoorbeeld bij de grote groenbedrijven een grote vraag naar mensen die praktisch sterk zijn.  Deze mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en jongeren in het VSO en PRO zijn daar met de juiste scholing heel goed inzetbaar. Het nieuwe ontwikkelpad groenvoorziening voorziet daar straks in.

Wiel uitvinden

Beleidsmedewerker Jeroen Zijlmans van Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenbedrijven (VHG) en projectleider Liesbeth van der Vegt van het Zone.college zijn nauw betrokken bij dit nieuwe ontwikkelpad. “De situatie is dat de opleidingen voor deze specifieke groepen op verschillende plekken en manieren wordt aangeboden. Iedere opleider is zijn eigen wiel aan het uitvinden," legt Zijlmans van VHG uit. “Met een uniform ontwikkelpad dat we landelijk uitrollen, kunnen scholen efficiënter werken."

Flexibel en laagdrempelig instromen

Het Zone.college ontwikkelt samen met de VHG  het Sectoraal Ontwikkelpad Groenvoorziening. “Dit is een doorontwikkeling van de opleidingscaroussel die we al samen aan het vormgeven waren," vertelt Liesbeth van der Vegt.  Deze vorm van (bij- en om)scholing was bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  Dankzij dit ontwikkelpad kan een bredere groep kandidaten in- en doorstromen. “De modulaire opbouw maakt instromen gedurende het hele jaar mogelijk. Stapsgewijs en via een op maat gemaakt ontwikkelpad, leert de kandidaat de benodigde vakvaardigheden. Dit leren gebeurt zoveel mogelijk in de praktijk. Ze kunnen gelijk aan de slag bij de bedrijven!" De waardering wordt vastgelegd in bewijsstukken als een praktijkverklaring, een getuigschrift, een mbo-certificaat, een VHG-diploma of een mbo-diploma Entree.

Pilots

Op dit moment wordt een pilot gedraaid met het SW-bedrijf EMCO in Emmen. Van der Vegt: “Pilots als deze zijn cruciaal om het concept-Sectoraal Ontwikkelpad te toetsen in de dagelijkse praktijk. Uiteindelijk leidt dit tot een praktisch toepasbaar landelijk concept."  

Resultaten delen

Zijlmans is enthousiast over de nieuwe leerlijn. “Het scholingsaanbod was heel gefragmenteerd en is nu een mooie standaard leerlijn, die door iedereen gebruikt kan worden. Dit project maakt het voor de groene beroepsopleidingen én de groenbedrijven gemakkelijker om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een duurzame carrière in de groenvoorziening te bieden. We hebben binnenkort al een workshop voor alle scholen om de eerste resultaten te delen." Op 3 oktober tijdens de landelijke VHG-docentendag presenteren VHG en Zone.college samen het Sectoraal Ontwikkelpad Groenvoorziening.

Opleidingsmogelijkheden groensector

​Door verdere verduurzaming en vergroening in de samenleving is al jaren steeds meer vraag naar goed geschoold personeel in de groensector; op alle niveaus. Deze sector loopt hierdoor voorop in de ontwikkeling van een duurzame en inclusieve arbeidsmarkt. De groensector beschikt over bekwaam personeel dankzij verschillende opleidingslijnen. Zo biedt VHG al jarenlang brancheopleidingen aan die zij-instromers en vakmensen opleiden en verder brengen in hun vakmanschap. Het groenonderwijs biedt (v)mbo aan in een groene context.  Het Zone.college en andere groene mbo's werken samen met het bedrijfsleven en Koninklijke VHG in regionale platforms: de Groene Hotspots. De samenwerking is gericht op verdere ontwikkeling van vakmensen, het vak en het vakonderwijs. Het Sectoraal Ontwikkelpad Groenvoorziening is daar een goed voorbeeld van.​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief