In diverse media verschenen onlangs berichten over mogelijk uitstel van de invoering van zero-emissiezones. Volgens Koninklijke VHG ligt dat genuanceerder. De verantwoordelijk staatssecretaris volgt het advies van een groot deel van de brancheorganisaties, waaronder VHG, en zet in op een geharmoniseerde en gestandaardiseerde aanpak. Daarnaast geldt dat de steden onafhankelijk van 'Den Haag' kunnen en zullen besluiten zero-emissie zones in te voeren. VHG volgt dit proces nauwlettend, maar gaat ervan uit dat de beweging naar een gezond stadsklimaat niet wordt stilgezet.
Gemeenten zullen blijven werken aan een gezond stadsklimaat en zijn op weg naar een dekkend laadnetwerk. Want een gezonde binnenstad is belangrijk voor iedereen: bewoners, bezoekers en bedrijven. Zero emissiezones dragen daaraan bij, maar stellen ondernemers voor de nodige zorgen. VHG blijft, zoals gezegd, hameren op een gelijk speelveld, een soepele overgang (vooral voor lastig te elektrificeren voertuigen), financiële compensatie in de vorm van subsidies en hogere tarieven en een geharmoniseerd beleid (alle steden dezelfde maatregelen, eisen en handhaving). Ten slotte vragen we aandacht voor de laadinfrastructuur als bottleneck in het geheel.
Dekkend laadnetwerk
Het aantal elektrische voertuigen groeit hard. Deze moeten altijd en overal kunnen laden. Daarom is afgesproken dat iedere gemeente een integrale laadvisie opstelt én actueel houdt. Veel gemeenten hebben al een laadvisie en zijn nu toe aan een update. Daarin moet vooral een visie zijn opgenomen voor een dekkend laadnetwerk dat álle vormen van laden omvat. In publieke én private ruimte. Om gemeenten hierbij te helpen, is er
een vernieuwde handreiking en een format voor een integrale laadvisie ontwikkeld. Een goede zaak, vindt Koninklijke VHG, die in haar lobby continu aandacht vraagt voor de laadinfrastructuur.
Bron: Op weg naar zes en Nationale Agenda Laadinfrastructuur