Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG) op de werkvloer staan niet in de top tien van belangrijkste beleidsthema's van HR-professionals. Bijna de helft van de werkgevers stuurt er niet actief op. Dat blijkt uit het HR-Trendonderzoek van Berenschot onder bijna 1.000 HR-professionals.
Als er wel gestuurd wordt op diversiteit, dan is dat op culturele en etnische diversiteit en minder op gender en arbeidsbeperking.
Top 3
Het belangrijkste thema voor HR-professionals is momenteel werving en selectie. Op de tweede plaats staat ontwikkeling, scholing, inzetbaarheid en talentmanagement. Arbeidsomstandigheden- en gezondheidsbeleid is de nummer drie.
Oorzaken
De twee meest genoemde redenen waarom organisaties zich niet actief richten op diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid zijn onvoldoende tijd en kennis over hoe het aan te pakken. “HR-professionals vinden het wel degelijk relevant, maar komen er niet aan toe. De waan van de dag en de aanhoudende druk om medewerkers te vinden én te behouden, belemmeren veel werkgevers om er prioriteit aan te geven", zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum Mens & Organisatie bij Berenschot.
Andere oorzaken zijn weinig commitment vanuit de top en het ontbreken van KPI's. Als er wel actief op gestuurd wordt, is het vooral vanuit de maatschappelijke visie van de werkgever en het geloof dat het ten goede komt van de prestaties.
Maatregelen om discriminatie te voorkomen
Op de vraag welke maatregel de HR-professionals zouden nemen om (mogelijke) discriminatie te voorkomen, antwoordt 60% van de respondenten 'het aanstellen van een vertrouwenspersoon'. Verder noemt 38% 'extra alertheid in vacatures' en een derde 'meer bewustwording vragen in de organisatie' en 'gedragsregels die aan iedereen zijn overhandigd en zijn ondertekend'.
Bron: HR-praktijk, 8 september 2024