Afgelopen dinsdag 1 oktober vergaderde de VHG-Ledenraad met het VHG-bestuur. Op de agenda stonden meerdere onderwerpen uit de Strategische Agenda 2023-2025. Zo werd teruggeblikt op de organisatie en het succesvolle verloop van het Future Green City World Congress. Ook is het contributiereglement 2025 inclusief aanpassingsvoorstellen vastgesteld en is de (door)ontwikkeling van partnerschappen met commerciële doelstellingen besproken. Daarnaast zijn relevante en interessante ontwikkelingen binnen het programma Werklandschappen van de Toekomst gedeeld. In dit artikel een korte toelichting op de belangrijkste agendapunten.
Terugblik Future Green City
Met grote tevredenheid en trots kijken bestuur- en ledenraadsleden terug op het Future Green City World Congress. Koninklijke VHG en Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland en organiseerden dit congres samen met een aantal partners, waaronder World Urban Parks (WUP) en International Federation of Municipal Engineering (IFME).
Met succes zijn de werelden van groen en civiele techniek gedurende 4 dagen in Utrecht samengebracht. Het congres heeft bouw, groen, infra en water nog meer met elkaar weten te verbinden. Hiermee is een belangrijk fundament gelegd om samen te bouwen aan Future Green Cities.
Bezoekers uit 58 landen van over de hele wereld hebben met veel passie hun ervaringen, kennis en oplossingen voor de toekomst van groene steden gedeeld tijdens interactieve workshops, field trips, urban trails en masterclasses. Kortom, het was een congres boordevol hoogtepunten!
Bekijk hier de terugblik.
Herziening Contributiemodel
Vanuit één van de speerpunten uit de strategische agenda 2023-2025 is VHG begin dit jaar gestart met de herziening van het contributiestelsel. Doel hiervan is dat het duidelijker, praktischer toepasbaar en toekomstbestendiger wordt. Na een aantal bespreekmomenten en tussentijdse besluitvorming in de Ledenraad is tijdens deze ledenraadsvergadering het nieuwe contributiereglement inclusief de aanpassingsvoorstellen besproken. Hierbij gaven Ledenraadsleden aan dat er een gebalanceerde verhouding binnen het contributiemodel is en dat er een redelijke contributie per grootteklasse wordt gevraagd, als je ziet wat men hiervoor krijgt. Het model is nu begrijpelijker. De Ledenraad heeft het nieuwe contributiemodel dan ook met waardering vastgesteld.
Nu er een definitief besluit is genomen over het nieuwe VHG-contributiemodel, wordt de invoering van het contributiereglement 2025 per 1 januari 2025 voorbereid. Alle VHG-leden ontvangen tijdig informatie over de wijzigingen van het model.
Ontwikkeling partnerschappen inclusief commerciële dienstverlening Koninklijke VHG wil haar leden boeien en verbinden, onder andere door diensten te leveren met ledenvoordeel. Zo ontwikkelen en delen we kennis en bieden we een uitgebreid aanbod van diensten en hulpmiddelen zodat de groenprofessional nog meer toegevoegde waarde kan leveren.
Naast het ontwikkelen van een nieuwe opzet streeft Koninklijke VHG ernaar ook nieuwe dienstverlening te ontwikkelen. Daarbij ligt de focus ook op het genereren van inkomsten door middel van strategische partnerschappen. Richard Maaskant gaf tijdens de vergadering een update van de (door)ontwikkeling van dergelijke partnerschappen en de mogelijkheid daaraan commerciële diensten aan te verbinden. Met instemming van de Ledenraad wordt de doorontwikkeling voortgezet.
Werklandschappen van de toekomst
Kim van der Leest en Marc van Rosmalen informeerden de Ledenraadsleden over het doel, de aanpak en de ontwikkelingen binnen het programma
Werklandschappen van de Toekomst waar Koninklijke VHG partner in is. Aan de hand van een innovatieve 3D – AI maquette - die in samenwerking met studenten van TU Delft is ontwikkeld - lieten ze zien wat de impact van groen is op de vaak grijze bedrijventerreinen vol beton, asfalt en steen. VHG is onder andere betrokken bij de ontwikkeling van de
Innovatiedatabase: een verzameling van innovatieve en succesvolle praktijkvoorbeelden. Of het nu gaat om slimme energiebesparingen, een gezonde werkomgeving, samenwerkingsvormen of het voorkomen van wateroverlast of hittestress, de bezoeker vindt hier de praktijkvoorbeelden die passen bij zijn situatie. Ook bevat de database de geleerde lessen, handige documenten en contactpersonen. Zo kan iedereen de keuzes maken die passen bij zijn werklandschap. In het VHG Magazine lees je regelmatig over de ontwikkelingen binnen dit programma.