Het is altijd vervelend wanneer een medewerker (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. Dit kan komen door een derde. Het ligt dan niet aan de medewerker of aan jou, maar je hebt wel te maken met een deel van de gevolgen. Het regresrecht kan dan van pas komen. In dit artikel van verzuimspecialist Sazas lees je wat jij als werkgever moet weten.
Wat is regres(recht)?
Regres houdt in dat dat je het schadebedrag verhaalt op de veroorzaker. In dit geval schade die te maken heeft met arbeidsongeschiktheid. Regresrecht betekent dat je als werkgever de mogelijkheid hebt om de loonkosten die zijn gemaakt door arbeidsongeschiktheid te verhalen op de veroorzaker. Bijvoorbeeld als je medewerker arbeidsongeschikt is geworden door een verkeersongeluk.
Waarom gebruikmaken van het regresrecht?
In de eerste plaats is ziekteverzuim natuurlijk heel vervelend voor je medewerker. Maar als werkgever merk je hier ook iets van. Onderschat de kosten van een zieke medewerker niet. Vooral niet als het om langdurig verzuim gaat. Een zieke medewerker
kost gemiddeld € 405,- per dag. Niet alleen het loon moet namelijk worden doorbetaald. Er zijn ook andere kosten, zoals voor arbodienstverlening en interne verzuimbegeleiding.
4 redenen om volgens verzuimspecialist Sazas gebruik te maken van je recht:
- Je hebt de kans de netto loonkosten over de eigenrisicoperiode terug te krijgen;
- Je draait niet als enige op voor de kosten die je maakt voor de re-integratie van jouw arbeidsongeschikte medewerker;
- De kosten die je maakt voor het aanpassen van de werkplek vallen onder de schadeposten die verhaald kunnen worden;
- Het verhalen van de schade zorgt voor vermindering van de schadelast. Als je een verzuimverzekering hebt bij Sazas, werkt dit door in je premie. Als het recht succesvol wordt gehaald, wordt de ziekmelding niet meegenomen in de premieberekening.
Regres in een notendop
Verzuimspecialist Sazas heeft een regresspecialist: Rosita de Mos. Zij vat de belangrijke informatie over regres nog eens voor je samen
in deze video. Wil je meer weten? Voorbeelden en de meest gestelde vragen en antwoorden vind je op de
regrespagina van Sazas.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.