VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

1435ec96-83a0-49dc-80ed-f23d6c61cbb1

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Burn-out of toch de overgang? - Sazas

do 24 okt 2024

​Veel vrouwen die te maken hebben met overgangsklachten, krijgen ten onrechte de diagnose burn-out. Dit kan leiden tot een langere herstelperiode en onnodig verzuim. Voor werkgevers is het daarom belangrijk om overgangsklachten te onderscheiden van een burn-out. Verzuimspecialist Sazas legt meer uit over de overgang en de juiste aanpak.

De meeste Nederlandse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen de leeftijd van 40 en 60 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode waarin hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit kan een paar jaar duren, maar de duur ervan is voor iedereen verschillend (UMC Utrecht).

Veel klachten die voorkomen bij een burn-out, komen ook voor bij de overgang (Thuisarts.nl). Denk bijvoorbeeld aan:

  • ​slecht slapen
  • prikkelbaarheid
  • oververmoeidheid
  • stemmingswisselingen
  • meer gevoeligheid voor stress
  • depressieve gevoelens
  • hoofdpijn

Maar bij de overgang kunnen vrouwen ook last hebben van onder andere urineverlies, opvliegers, nachtelijk transpireren of een hevige menstruatie.

De oorzaken en gevolgen van een verkeerde diagnose

De overgang kan een grote impact hebben op het werkvermogen van vrouwen en dus op een bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in de overgang zes keer meer kans hebben op ziekteverzuim (gynaecologenvereniging NVOG). Zieke medewerkers kosten werkgevers gemiddeld € 405,- per dag. Omdat bedrijfsartsen niet altijd goed geïnformeerd zijn over overgangsklachten, worden deze vaak verward met burn-outsymptomen. Dit kan resulteren in een verkeerde diagnose en behandeling. En daardoor misschien in meer ziektedagen dan nodig.

Maak de overgang bespreekbaar

Naast het herkennen is het belangrijk dat werkgevers overgangsklachten bespreekbaar maken. Dit kan het taboe doorbreken en vrouwen aanmoedigen om hulp te zoeken bij jou als werkgever, de bedrijfsarts of huisarts. Daarnaast kunnen werkgevers bijvoorbeeld overwegen om flexibele werktijden aan te bieden en een menopauzebeleid op te stellen.

Meer informatie en tips

Voor meer informatie over hoe je als werkgever kunt omgaan met overgangsklachten en het voorkomen van verzuim, kun je het volledige artikel lezen op de website van verzuimspecialist Sazas. 

Doe de Sazas Verzuimrisico Quiz

​Wil je weten hoeveel risico op verzuim jouw bedrijf in het algemeen loopt? Hiervoor heeft verzuimspecialist Sazas de Verzuimrisico Quiz gemaakt. Beantwoord zeven vragen en ontdek welke verzuimrisico's er zijn binnen jouw bedrijf en ontvang tips om verzuim te voorkomen en verminderen. Vul de quiz in. Door deelname aan de quiz, maakt je bedrijf kans op een weerbaarheidstraining voor jouw medewerkers. De training wordt gegeven door tweevoudig olympiër Sanne Keizer. ​​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief