Alle gemeenten, provincies en waterschappen hebben eigen digitale systemen, die allemaal aan elkaar geknoopt moeten worden. De invoering van de Omgevingswet is diverse keren uitgesteld. Het is de bedoeling dat de Omgevingswet op 1 januari 2024 ingaat.
Advies: Plan ruim
Als de wet op deze datum wordt ingevoerd, dan is het de vraag of alles meteen soepel zal verlopen. Daarom heeft Koninklijke VHG een advies voor groenondernemers: “Heb je plannen om iets te veranderen op je bedrijf, bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe loods of de aankoop van een perceel, dan is het verstandig om iets eerder te beginnen met de voorbereidingen. Zo voorkom je dat je in het nieuwe digitale stelsel vastloopt, waardoor een vergunning bijvoorbeeld langer op zich laat wachten.”
Uitvoerbaarheid
In essentie gaat de Omgevingswet over alles wat te maken heeft met de fysieke leefomgeving. Bouwvergunningen, milieuregels en bestemmingsplannen vallen straks allemaal onder de Omgevingswet. Het grootste deel van de regels wordt verschoven; daar verandert inhoudelijk dus niets aan. Verschillende partijen hebben meegedacht over de nieuwe Omgevingswet, zoals gemeenten, provincies, softwareleveranciers, stedenbouwkundige bureaus en brancheorganisaties. Ook Koninklijke VHG heeft ingesproken op de onderwerpen die van belang zijn voor groene ondernemers. Daarbij is vooral aandacht gevraagd voor de praktische uitvoerbaarheid.
Artikelen VHG-magazine
In de afgelopen periode hebben we meermaals aandacht besteed aan de Omgevingswet en de impact voor u als groenprofessional. Deze artikelen vindt u gebundeld terug als naslagwerk rechts in het kader bij Hulpmiddelen.