VHG  |  Ondernemer  |  Onderwerpen  |  Info

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

f5e791d6-c2f8-4b2b-80c5-af768fb5070b

Algemeen

Als ondernemer heeft u te maken met bestaande wetten en regels, wetswijzigingen en nieuwe wetten met betrekking tot uw huisvesting (o.a. ruimtelijke ordening), belastingen en heffingen, personeel en algemene bedrijfsvoering (o.a. mobiliteit en opslag en transport (afval)stoffen). Informatie over diverse wetten en regels en bijbehorende hulpmiddelen die voor u en uw bedrijf relevant (kunnen) zijn op de subpagina's verder uitgewerkt.

AVG Verplichtingen

Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties in Nederland voldoen aan nieuwe privacyregels. Die staan in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

​Die wet stelt strenge eisen aan de omgang met persoonsinformatie. De wet eist een inspanningsverplichting. U moet kunnen aantonen dat u er alles aan hebt gedaan om de privacy te waarborgen. In de praktijk betekent dat: ICT-systemen op orde, beveiliging van computers en telefoons, contracten sluiten met derden over uitwisseling van gegevens, vastleggen wie in uw bedrijf de persoonlijke gegevens mag inzien en behandelen en instructie van alle personeelsleden.

In eerdere VHG-nieuwsbrieven over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een link opgenomen waarmee u zich kunt aanmelden voor het AVG-programma (stappenplan) van Stichting AVG. Deze link blijkt echter te verwijzen naar het AVG-programma voor verenigingen. De meeste van u zullen echter het stappenplan nodig hebben dat geldt voor het MKB. Wij hebben hierover, na enkele meldingen van VHG-leden, contact opgenomen met Stichting AVG en inmiddels is de link aangepast.

Om te profiteren van de 50% kortingsactie voor VHG-leden heeft u eerder een kortingscode per mail ontvangen. Deze code vindt u in de uitnodiging voor deelname aan het AVG-programma die u op 21 december 2017 per e-mail van VHG heeft ontvangen. Heeft u de kortingscode niet meer in uw bezit, dan kunt u deze opvragen bij de VHG Ondernemershelpdesk. Hieronder vindt u de instructies voor het verkrijgen van toegang tot het stappenplan voor MKB-Bedrijven.

Stappenplan
Om u te ondersteunen bij de verplichtingen die voortkomen uit de AVG, heeft VHG met Stichting AVG een overeenkomst gesloten. Deze stichting heeft namelijk een 15-stappenplan ontwikkeld. Door alle stappen te doorlopen en de instructies op te volgen, ontvangt u op het eind een verklaring waarmee uw bedrijf verklaart ‘AVG-proof’ te zijn. Dit met het oog op uw inspanningsverplichting. Op basis van de overeenkomst krijgen VHG-leden een korting van 50% op gebruik van het programma.

Voor een kort introductiefilmpje, klik hier
Voor een beknopt document Stappenplan AVG, klik hier.

Kosten
De kosten voor het gebruik maken van het AVG-programma hangen af van de omvang van uw bedrijf en van het feit of er medewerkers in dienst zijn. Zijn er geen medewerkers in dienst (dus geen betaalde krachten), dan kost het programma € 250,-- per jaar (met de VHG-ledenkorting wordt kost het € 125,--).

Zijn er wel medewerkers in dienst, kijk dan op de website van AVG voor brancheorganisaties. Om te profiteren van de VHG-ledenkorting dient u een kortingscode in te voeren als u zich aanmeldt voor het programma. Deze kortingscode heeft u per e-mail ontvangen van VHG.

Aanmelden voor nieuwe deelnemers
1. Ga naar: https://www.avg-programma.nl/mkb.
2. Vul de kortingscode in en klik op Verzenden.
3. Vul uw gegevens in bij stap 1 en 2.
4. Geef de betaalwijze op en voer nogmaals de kortingscode in bij stap 3.
5. Controleer uw aanmelding en ga akkoord met de algemene voorwaarden bij stap 4.

U ontvangt een e-mail met uw username en wachtwoord in een e-mailbericht met als onderwerp ‘Uw AVG-programma account’.

Inloggen voor bestaande deelnemers
1. Ga naar: https://www.avg-programma.nl/mkb.
2. Vul uw e-mailadres of loginnaam op
3. Vul uw wachtwoord in en klik op Login

AVG-verklaring opvragen
Leden van VHG krijgen toegang tot het Stappenplan voor MKB. Ziet u onverhoopt het Stappenplan voor Verenigingen en heeft u daar al veel gegevens ingevuld, dan adviseren wij om het volgende te doen:

1. Klik op Stappenplan voor Verenigingen
2. Klik op Hoofdstuk 2
3. Onderaan de pagina vindt u een button ‘Opvragen AVG-verklaring’
4. Klik op de button om de AVG-verklaring op te vragen.
5. U ontvangt deze dan direct in uw mailbox met daarin alle antwoorden die u al hebt
    ingevuld. Bewaar deze goed.
6. Neem vervolgens contact op met de VHG Ondernemershelpdesk via 085 - 330 77 00 of
    ondernemershelpdesk@vhg.org en geef uw bedrijfs- en gebruikersnaam door waarmee
    u bij Stichting AVG bent geregistreerd.
7. De VHG Ondernemershelpdesk geeft deze gegevens vervolgens door aan Stichting
    AVG, zodat zij kunnen zorgen dat u toegang krijgt tot de juiste vragenlijst. Na verwerking
    (dit kan 2 tot 3 werkdagen duren), kunt u opnieuw inloggen en ziet u daarna het juiste
    stappenplan.
8. Uw antwoorden kunt u dan opnieuw overnemen in het Stappenplan voor MKB-bedrijven.

Meer informatie of kortingscode opvragen?
Op de website van het AVG-programma staat meer over het programma en de mogelijkheden voor ondersteuning. Ook kunt u voor meer informatie contact opnemen met de VHG Ondernemershelpdesk via 085 - 330 77 00 of ondernemershelpdesk@vhg.org.

Gewasbescherming

Verbod chemische onkruidbestrijding op verharding per 31 maart 2016 van kracht Nadat het ministerie van Infrastructuur & Milieu in 2013 een toekomstig verbod voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de niet-landbouw (openbare ruimte en particulier gebruik) heeft aangekondigd, is het vanaf 31 maart 2016 verboden om voor het professioneel uitgevoerde onkruidbeheer op verhardingen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen te gebruiken.

​De aanpassing van de wetgeving is bekend gemaakt in de Staatscourant. Het verbod geldt voor de verharde oppervlakten (conform de nomenclatuur van de weg: open verharding/ elementverharding en open verharding/ ongebonden verharding). In november 2017 wordt dit gevolgd voor de niet-verharde oppervlakten.

Dit betekent voor gemeenten dat in groenvoorzieningen geen bestrijdingsmiddelen meer mogen worden gebruikt. Verder zijn er Green Deals gesloten voor het bestrijdingsmiddelengebruik op sport- en recreatieterreinen. In de huidige wetgeving worden deze uitgezonderd van het verbod; Green Deals betekenen in de eerste plaats minimalisering van het gebruik.

Zo voorziet de Green Deal Sportvelden is maximale verduurzaming van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sport- en recreatieterreinen en een concrete uitwerking van de innovatieagenda in samenwerking met de ketenpartners op dit terrein. Verduurzaming betekent in deze context een balans tussen effectiviteit, milieueffecten, arbeidsomstandigheden, sociale aspecten en budget. Door een planmatige ketenaanpak wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het onderhoud en beheer van sportterreinen en risico’s met betrekking tot de milieubelasting geminimaliseerd met behoud van kwaliteit, betaalbaarheid en wedstrijdwaardigheid van de sportterreinen.

In een aantal gemeenten worden sportterreinen reeds chemievrij beheerd. Deze best practices zullen als voorbeelden dienen voor de omschakeling. Voor golfterreinen geldt hetzelfde.

Voorgeschiedenis
De wettelijke aanpassing is terug te leiden naar het Meerjarenplan Gewasbescherming, zoals deze is vastgesteld in 1990. Hierin is de toon gezet naar een chemievrije openbare ruimte. De meer directe aanleiding was de Richtlijn 2009/128/EG van het Europees Parlement.

Uitzonderingen
De wet voorziet in enige uitzonderingen op het verbod. Zo mogen planten als de Amerikaanse vogelkers, de Japanse Duizendknoop en de Reuzenberenklauw chemisch worden bestreden. Hierbij moet echter wel in acht genomen worden dat de gebruikte middelen niet mogen afspoelen naar oppervlaktewater. De EU-Richtlijn geeft verder aan dat wanneer de bestrijding niet-chemisch mogelijk is dat deze voorrang heeft. Ook op terreinen waar niet-chemische technieken brandgevaar op kunnen leveren, denk hierbij aan de petrochemie,  mogen onkruiden chemisch worden bestreden. Het verbod per 31 maart 2016 voorziet ook in deze uitzondering.

Definiëring
In tegenstelling tot hetgeen hier en daar wordt gedacht geldt niet slechts voor het  glyfosaatgebruik op verhardingen een verbod maar voor alle middelen. Slechts (heet) water en (hete) lucht mogen zonder meer worden gebruikt. Alle overige stoffen vallen onder het verbod: algenbestrijdingsmiddelen, vetzuren waaronder het pelargonzuur waar het zogenaamde laag risicomiddel Ultima grotendeels uit bestaat en azijnzuur (Cito).​

Mobiliteit

Bij mobiliteit gaat het voor u als ondernemer hoofzakelijk om het verplaatsen van personen, materialen en machines. Naast woon-werkverkeer gaat het hierbij om verplaatsingen tussen uw vestigingslocatie(s) en projectlocatie(s), waarop allerlei wetten en regels van toepassing zijn. Op deze webpagina vindt u daar meer informatie over.

​Registratieplicht (land)landbouwvoertuigen

Vanaf 1 januari 2021 is het  verplicht om nieuwe (land)bouwvoertuigen te registreren. Voor bestaande voertuigen die voor 1 januari 2021 in gebruik zijn geldt ook een registratieplicht.

U heeft voor registreren van bestaande (land)bouwvoertuigen een jaar de tijd. Diverse voertuigen hebben geen registratieplicht, controleer of u uw voertuig moet registreren.

Kentekenplaat

Voor bestaande land- en bosbouwtrekkers en motorvoertuigen met beperkte snelheid geldt vanaf 1 januari 2021 een kentekenplicht als:

  • het voertuig APK-plichtig is;
  • u met het voertuig harder dan 25 kilometer per uur rijdt;
  • het voertuig ontheffingsplichtig is, omdat het zonder ontheffing door bijvoorbeeld de lengte niet de weg op mag.

Vanaf 1 januari 2025 geldt een kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen met een registratieplicht​

APK

De invoering van de verplichte APK-keuring start op 1 mei 2021. Vanaf deze datum vinden de eerste keuringen van (land)bouwvoertuigen stapsgewijs plaats.​​

Omgevingswet

De Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Dat zijn 26 wetten – waaronder de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht), Wro (Wet ruimtelijke ordening), Waterwet, Zwemwaterwet en Wet milieubeheer – én alle onderliggende regelgeving. Verder worden zestig algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s), zoals het Activiteitenbesluit en het Bouwbesluit, vervangen door vier AMvB’s. Alle regels voor ruimtelijke ontwikkeling komen samen in de Omgevingswet voor het doen van milieumeldingen.

​Alle gemeenten, provincies en waterschappen hebben eigen digitale systemen, die allemaal aan elkaar geknoopt moeten worden. De invoering van de Omgevingswet is diverse keren uitgesteld. Het is de bedoeling dat de Omgevingswet op 1 januari 2024 ingaat.

Advies: Plan ruim

Als de wet op deze datum wordt ingevoerd, dan is het de vraag of alles meteen soepel zal verlopen. Daarom heeft Koninklijke VHG een advies voor groenondernemers: “Heb je plannen om iets te veranderen op je bedrijf, bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe loods of de aankoop van een perceel, dan is het verstandig om iets eerder te beginnen met de voorbereidingen. Zo voorkom je dat je in het nieuwe digitale stelsel vastloopt, waardoor een vergunning bijvoorbeeld langer op zich laat wachten.” 

Uitvoerbaarheid

In essentie gaat de Omgevingswet over alles wat te maken heeft met de fysieke leefomgeving. Bouwvergunningen, milieuregels en bestemmingsplannen vallen straks allemaal onder de Omgevingswet. Het grootste deel van de regels wordt verschoven; daar verandert inhoudelijk dus niets aan. Verschillende partijen hebben meegedacht over de nieuwe Omgevingswet, zoals gemeenten, provincies, softwareleveranciers, stedenbouwkundige bureaus en brancheorganisaties. Ook Koninklijke VHG heeft ingesproken op de onderwerpen die van belang zijn voor groene ondernemers. Daarbij is vooral aandacht gevraagd voor de praktische uitvoerbaarheid.

Artikelen VHG-magazine
In de afgelopen periode hebben we meermaals aandacht besteed aan de Omgevingswet en de impact voor u als groenprofessional. Deze artikelen vindt u gebundeld terug als naslagwerk rechts in het kader bij Hulpmiddelen.


Opslag en Transport Grond

​In veel gevallen zullen bij reguliere aanleg- en onderhoudswerkzaamheden hoeveelheden grond vrijkomen waarvan de kwaliteit niet bekend is. Voor deze situatie geldt een aantal milieuregels. Voor het verkrijgen van een goed beeld wat kan en mag met een partij grond heeft VHG een leidraad Grond inclusief Calamiteitenkaart ontwikkeld.
In deze zijn de milieuregels in de vorm van een vragenlijst samengevat voor partijen grond tot 25m3 en vanaf 25m3.
Door de vragenlijst te doorlopen weet u wat er wel en n​iet mag. 

 
De Calamiteitenkaart beschrijft hoe u het beste kunt handelen als zich bij graafwerkzaamheden situaties voordoen die direct om acties vragen. Bijvoorbeeld als een kabel en/of leiding beschadigd raakt.

Wasplaatsen

​Wasplaatsen Veel bedrijven hebben voor hun machine- en bedrijfswagenpark de beschikking over een wasplaats. Een eigen wasplaats levert veel gemak op maar niet iedereen realiseert zich dat wasplaatsen aan voorschriften gebonden zijn die aanzienlijke financiële consequenties hebben.

​Wasplaatsen worden over het algemeen streng gecontroleerd door het bevoegd gezag. Voor sommige bedrijven is het gunstiger om gebruik te maken van een wasstraat, of het materieel te reinigen met luchtdruk.

Technische voorschriften
Wasplaatsen worden voornamelijk gebruikt om machines en bedrijfswagens schoon te spuiten. Vaak is in de milieuvergunning van het bedrijf opgenomen welke activiteiten er op de wasplaats mogen plaatsvinden. Indien een bedrijf besluit een wasplaats aan te leggen, dan vraagt dit om aanpassing van de vergunning. Dit betekent dat dit gemeld moet worden aan de gemeente.

Het belangrijkste milieuaspect van een wasplaats is de juiste afvoer van verontreinigd afvalwater. De vloer van de wasplaats moet vloeistofdicht worden uitgevoerd en hiervan moet een 'Verklaring Vloeistofdichte Voorziening' aanwezig zijn. Deze verklaring wordt afgegeven na een onafhankelijke inspectie bij het voldoen aan de eisen. Hiervoor wordt een landelijk beoordelingsschema gebruikt, namelijk AS 6700.

Verder dient hef afvalwater door middel van een olie- en slibafscheider (bezinkput) te worden geloosd op het openbare riool. De capaciteit van de afscheider moet zijn berekend volgens de NEN-EN 858 -1 en 2 norm. Verder dient de afscheider jaarlijks te worden gecontroleerd.

Kosten eigen wasplaats
Let er wel op dat een eigen wasplaats een behoorlijk kostenplaatje heeft. U hebt hiervoor de volgende zaken nodig:

  • Olieafscheider (6 l/s) met bezinkput (1200 l)                      
  • Vloeistofdicht asfalt (4m x 4m)                                
  • Vloeistofdicht gotensysteem                                    
  • Aansluiting op riool en buizenwerk                          
  • Keuring vloeistofdichte vloer                                   


De totale kosten van deze wasplaats kunnen hoog oplopen. Bovenop deze aanschafkosten komen dan nog de periodieke kosten van het ledigen en reinigen van de olieafscheider.

Alternatieven: wasstraat of schoonspuiten met luchtdruk
Voor kleinere bedrijven is de externe wasstraat vaak een goedkopere oplossing dan een eigen wasplaats. Een andere mogelijkheid is het materieel schoonspuiten met hoge luchtdruk. Daarmee worden alle risico’s op watergebied uitgesloten. Periodiek kan dan gebruik worden gemaakt van een externe wasplaats. Op deze manier wordt vermeden dat het bedrijf met regelgeving op het gebied van oppervlaktewater, rioleringen en lozingen te maken krijgt. Hoge investeringen voor een goedgekeurde wasplaats kunnen achterwege blijven.

Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA)

De pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is 11 januari 2021 online gegaan. Opdrachtgevers kunnen door de vragenlijst in te vullen helder krijgen of ze een zelfstandige mogen inhuren voor een klus of dat er een arbeidscontract nodig is.

 Deze pilot webmodule is anoniem en er kunnen in deze fase geen rechten aan worden ontleend. Het kabinet wil de pilot later dit jaar evalueren om erachter te komen of de module als instrument behulpzaam is en om hem waar nodig te verbeteren. 

De commissie Regulering van Werk (commissie Borstlap) en de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) wezen vorig jaar op structurele problemen op de arbeidsmarkt. Zo is het belangrijk dat het helder is wanneer werk door een zelfstandige gedaan mag worden en wanneer door een werknemer. Dit onderscheid is van belang omdat de verschillende contracten grote verschillen kennen in de arbeidsrechtelijke bescherming, de rechten op sociale zekerheid en in de fiscale behandeling. 

Het kabinet werkt daarom aan een webmodule die meer duidelijkheid geeft of werk binnen of buiten een dienstbetrekking kan worden gedaan en of er loonheffing moet worden afgedragen. 

Deze module start nu eerst zes maanden als pilot en is te vinden via ondernemersplein.kvk.nl/webmodule-beoordeling-arbeidsrelatie​. In de pilotfase is de webmodule bedoeld als voorlichtingsinstrument. De deelname is vrijwillig en de webmodule kan anoniem worden ingevuld. 

In de zomer van 2021 wordt geëvalueerd of de webmodule als instrument behulpzaam is en wordt er besloten over de eventuele definitieve inzet van de webmodule. Daarbij is de inzet erop gericht dat de webmodule waar mogelijk zekerheid gaat geven, mits deze naar waarheid is ingevuld. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico's en naar de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties. 

Het kabinet wil deze periode ook benutten om een breed maatschappelijk gesprek te voeren over de wijze waarop we nu werken, welke klussen wel en niet door een zelfstandige zouden moeten worden gedaan en over mogelijke knelpunten in de regelgeving. Dit gesprek zou vorig jaar plaatsvinden maar is door de coronacrisis stil komen te liggen en wordt vanaf januari 2021 weer opgepakt. 

Na afloop van de pilot webmodule beslist het kabinet op welk moment de handhaving (gefaseerd) wordt opgestart, op z'n vroegst is dat 1 oktober 2021. Uiteraard wordt de markt tijdig over zo'n besluit geïnformeerd. De Belastingdienst en de Inspectie SZW zitten in de tussentijd niet stil. De Belastingdienst houdt toezicht op de arbeidsrelatie in het kader van de loonheffingen, geeft voorlichting en biedt een helpende hand om duidelijkheid te geven wanneer een arbeidsrelatie geen dienstbetrekking is volgens de huidige wet. Contact en overleg met opdrachtgevers kan al tot aanpassing van de werkwijze en dus tot verbetering leiden. Bij het niet opvolgen van aanwijzingen of als er sprake is van kwaadwillendheid, handhaaft de Belastingdienst.

Werken in Duitsland

Werken in Duitsland, do’s & dont’s bij projectuitvoering Wie in Duitsland aan de slag wil, kan er niet omheen zich goed voor te bereiden, gezien er altijd juridische en fiscale kwesties spelen.

Werken in Duitsland, do’s & dont’s bij projectuitvoering
Wie in Duitsland aan de slag wil, kan er niet omheen zich goed voor te bereiden, gezien er altijd juridische en fiscale kwesties spelen. Een goede voorbereiding is van essentieel belang om in Duitsland succesvol zaken te kunnen. Dat blijkt ook wel uit de vragen die de VHG Ondernemershelpdesk ontvangt van VHG-leden. Naar aanleiding hiervan heeft Koninklijke VHG  samen met STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater een stappenplan ontwikkeld. 

Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten(WIBON)

Via KLIC verstrekt het Kadaster informatie over de ligging van kabels en leidingen. Het doel van KLIC is het voorkomen van graafschade.

​De Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) vervangt de in 2008 ingevoerde WION. De wet is sinds 31 maart 2018 van kracht. Doel van de WIBON is gevaar of economische schade door beschadiging van ondergrondse kabels of leidingen (zoals bijvoorbeeld: water-, elektriciteit-, gas- en telecomleidingen) te voorkomen.

Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, ziet toe op de handhaving van de wet.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief